przesuń do początku strony
Strona główna/Aktualności/Restauracja z Pszczyny bierze udział w festiwalu Silesia Restaurant Week

Restauracja z Pszczyny bierze udział w festiwalu Silesia Restaurant Week

12 Marca 2019
kategoria:
News
Restauracja z Pszczyny bierze udział w festiwalu

#SZANUJJEDZENIE - RUSZYŁY REZERWACJE

NA 8. EDYCJĘ SILESIA RESTAURANT WEEK!

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy Gości. Ideą przewodnią Festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności. Na Śląsku Festiwal jako Silesia Restaurant Week odbywa się już po raz ósmy!

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym b.r. dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

 

CEL NR 1 - NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Niemarnowanie jedzenia to także najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów - World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

 

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

W wiosennej edycji Silesia Restaurant Week biorą udział 34. restauracje ze Śląska, Zagłębia oraz Śląska Cieszyńskiego. Wśród dziesięciu festiwalowych debiutantów znajdują się m.in. popularne katowickie lokale jak AIOLI inspired by Katowice, BistrOficyna czy Kuchnia Otwarta.

 

Oto pełna lista restauracji uczestniczących w 8. edycji Silesia Restaurant Week:

AIOLI inspired by Katowice (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu

Albenca (Katowice)

Amfora Restaurant & Coctail Bar (Katowice)

BistrOficyna (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu

Brick Krakowska 18 (Tarnowskie Góry)

Restauracja Cesarska (Chorzów)

Cztery Kąty i Smak Piąty (Katowice)

Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)

Dzień i Noc (Katowice)

ISTO (Katowice)

Kagami Sushi (Katowice)

Restauracja Kameralna (Pszczyna)

Kombinat Bistro (Czechowice-Dziedzice) po raz pierwszy w festiwalu

Kuchnia Otwarta (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu

Lando (Tarnowskie Góry)

Magiel Kulinarny (Sosnowiec)

Minibrowar Majer (Gliwice)

MOMO Restaurant & Wine (Gliwice)

ORSO (Knurów) po raz pierwszy w festiwalu

Osteria le Botti (Tychy)

Pastamore (Bielsko-Biała)

Pepita Tapas & Wine Bar (Katowice) po raz pierwszy w festiwalu

Pizzeria LAS (Zawiercie) po raz pierwszy w festiwalu

Pod Platanami (Tarnowskie Góry) po raz pierwszy w festiwalu

POZIOM Food & Wine (Gliwice)

Rock and Rondel (Tychy) po raz pierwszy w festiwalu

Scena Kulinarna Art Restaurant (Bytom)

SmaQ Food & Wine (Katowice)

Stare i Nowe (Katowice)

Szafranowy Dwór (Czeladź)

Villa VIENNA (Bytom) po raz pierwszy w festiwalu

Restauracja Warszawska (Sosnowiec)

Well Done (Dąbrowa Górnicza)

WunderBAR (Katowice)

 

DO WYGRANIA KOLACJA W NAJLEPSZEJ RESTAURACJI I LOT NA MIAMI SPICE

Każdy festiwalowy Gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

Do zobaczenia przy stole!

 

Daty Festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Otwarcie Rezerwacji: trwają od 10 marca 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Śląsk, Zagłębie oraz Śląsk Cieszyński

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

 

Kontakt:

Tomasz Gubała, silesia[at]restaurantweek.pl, tel. 501 964 383