W niedzielę, 27 lipca, odbył się Jarmark Produktów Tradycyjnych w Chorzowie, który organizowany był przez Muzeum Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego. Podczas jego trwania miał miejsce XXIV konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Miło nam poinformować, że wyjątkowe wyróżnienia przypadły w udziale lokalnym producentom związanym z Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej. Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic odniosło sukcesy, które potwierdzają wysoką jakość i unikalność ich wyrobów.
„Pszczyńskie grzybki” z certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, przygotowane przez Państwa Szczotków, zostały nominowane do prestiżowej nagrody „Perła 2025”. Ponadto ich „bratheringi”, czyli filety rybne w zalewie octowej i pomidorowej, zdobyły wyróżnienie w konkursie.
Gospodarstwo Kozia Rodzinka z Pawłowic również może poszczycić się sukcesem - wyróżniony został ich ser kozi naturalny, który spotkał się z uznaniem jury.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy. Stanowią oni dumę Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, a ich osiągnięcia są dowodem na to, że tradycja, jakość i serce wkładane w pracę mają realne przełożenie na uznanie konsumentów i ekspertów.