W dniach 22-24 sierpnia Zespół Ludowy Ćwikliczanie i Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic zabrali w podróż kulinarno-kulturalną uczestników spotkania w restauracji Szóstka w Hotelu Warszawa. Odbyło się tam trzydniowe wydarzenie, podczas którego mieszkańcy stolicy mogli zasmakować w tradycjach i kulturze Ziemi Pszczyńskiej.
W menu pojawiły się ręcznie lepione pierogi przygotowywane na miejscu przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic, a także Kopa Pszczyńska, tradycyjny deser śląski pełen bakalii, orzechów i miodu. Dopełnieniem kulinarnej uczty były występy Zespołu Ludowego Ćwikliczanie, który swoją muzyką i tańcem wprowadził gości w klimat folkloru.
Atmosfera wydarzenia była niezwykle ciepła i pełna gościnności. - Było super! To dla nas ogromna radość, że możemy promować nasz region w tak prestiżowym miejscu. Spotkanie z właścicielami hotelu, przygotowanie Kopy Pszczyńskiej i możliwość opowiadania o naszych tradycjach sprawiły, że poczuliśmy się, jakbyśmy byli stałymi bywalcami Hotelu Warszawa - podkreślają uczestniczki z Koła Gospodyń Wiejskich.
Warszawscy goście mieli więc niepowtarzalną okazję nie tylko spróbować regionalnych smaków, ale także doświadczyć autentycznej śląskiej tradycji i gościnności, które stanowią wizytówkę Ziemi Pszczyńskiej.